Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har några frågor om tujabuskar som växer på västkusten cirka 200 m från havet. När kan tuja beskäras? Hur ska tuja beskäras, inte minst med tanke på närheten till saltluft? Kan tujornas rötter skadas om man sågar busken helt? (Rötter binder jordmassan som huset delvis står på.) /Inger Jacobsson

Svar:

Tujor bör beskäras på sensommaren, i augusti, och då är det bara nytillväxten som man klipper bort. Visserligen kan man såga av topparna en bra bit, men de blir då inte särskilt snygga och de kommer dessutom så småningom att utveckla flera toppar. Det viktigaste när det gäller tujor är därför att välja rätt sort i plantskolan och undvika de mest kraftigt växande sorterna, som till exempel ’Brabant’.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.