Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Går det att ha mandelträd på balkongen? /Gunnel

Svar:

Visst kan du ha ett mandelträd på din balkong. Men kruxet är att klara övervintringen. Mandelträd är inte härdiga utomhus i Sverige, utom möjligen i ett riktigt varmt läge i växtzon 1. Står det i kruka bör trädet inte utsättas för annat än någon enstaka lätt frostnatt. Du måste därför vinterförvara det näst intill frostfritt. Det ska dock inte vara för varmt, helst mellan -1 och +10°. Kan tänka mig att ett isolerat kallgarage fungerar bra, men det beror förstås på var i Sverige din balkong finns.

Ett mandelträd blir inte så stort, men likväl bör du plantera det i en rejält tilltagen kruka eller låda. Köp hem bra jord, gärna utblandad med lecakulor modell mini. Var noga med dräneringen så att överskottsvattnet kan rinna ut. En bit fiberduk ovanpå kulorna hindrar jorden att forsa igenom när du vattnar. Tänk också på att trädet kan behöva vattnas varje dag om det står på en riktigt solig balkong, och ibland flera gånger om dagen när det är som allra hetast. (Det går i och för sig också att odla i stora krukor utan dräneringshål bara de bottnas med ett extra tjockt lecalager, placeras väl skyddade från regn och vattnas med fingerspetskänsla och eftertanke.)

Även om planteringsjorden är gödslad och av bästa kvalitet urlakas den efter bara några veckor i krukor och balkonglådor. Blanda därför också i långtidsverkande gödsel vid planteringen och komplettera sedan längre fram med flytande gödselmedel. Det finns också vattenhållande gelé som hjälper till att bevara fukten i krukan.

Blir det alltför varmt på din balkong kan ett bra alternativ vara att satsa på torktåliga perenner som exempelvis kärleksört, röllika, malört och blåsvingel. Allra bästa odlingsläget har väst- och östbalkonger. Där trivs de flesta växter.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.