Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en uteplats i söderläge där vi har en hel del växter både i lådor och i krukor. Nu skulle jag gärna vilja bygga lite på höjden. Har du något tips på träd som kan stå i kruka och tåla mycket sol och även tidvis vind? /Camilla

Svar:

Oxelträd är mycket vindtåliga, och jag tycker du ska välja den silvergråbladiga vitoxeln Sorbus aria ’Lutescens’. Du kan också plantera stamträd av dvärgsyren som får en vacker bollformad krona och dessutom doftar mest av alla syrener. Dvärgsyrenen ’Palibin’ är den vanligaste sorten, passar utmärkt i en stor kruka.  Ett annat tåligt träd är rönnbärsapel Malus toringo ’Tina’, en låg bukettapel som får vita blommor på försommaren och lysande röda frukter framåt hösten. Smalbladig silverbuske är också tänkbar, sorten ’Quicksilver’ som tidigare såldes under namnet ’Caspica’ är vackrast. Den blir med åren ett litet flerstammigt träd med lite hängande grenar och silverglänsande blad.

Inga träd blir dock riktigt långlivade i kruka. Och det är viktigt att du väljer rejält stora krukor eller ännu hellre träbaljor. Glöm bara inte att göra hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna igenom.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.