Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har ett gammalt och nästan dött äppelträd på tomten och skulle vilja sätta något som kan klättra på grenarna. Skulle en ros klara sig, det är ganska mager jord just där? /Lisbet K.

Svar:

Om äppelträdet har kunnat växa där så är nog jorden inte fullt så dålig. Men du kan ju alltid jordförbättra med en skottkärra kompostjord eller rosjord innan du planterar. Utan att veta vilken växtzon du bor i vågar jag mig på att föreslå den vita klätterrosen Rosa x mulliganii, den som växer mitt i Sissinghursts berömda vita trädgård. Det är en oerhört rikblommande och kraftigt växande ros med vita doftande blommor. Om du bor i växtzon 1-2 har den alla förutsättningar att bli en jättefin klätterros. Bor du längre norrut kan du förstås välja fylld honungsros, Rosa helenae ’Hybrida’, en av de härdigaste och kraftigaste klätterrosorna som finns.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.