Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

I sommar tänker vi göra slag i saken och börja renovera vår gamla trädgård. I alla fall den mest synliga rabatten, mot en halvskuggig vägg (sydöst, ganska solig men inte hela dagen). Vad tycker du vi ska satsa på? Gillar inte röda och rosa blommor, men blått och violett vore fint. Gärna något som kan klättra upp på väggen också. Huset ligger i Stockholms skärgård och tomten är rätt skyddad från vindar. /Eva-Lena W.

Svar:

Som klätterväxt skulle jag välja klätterhortensia eller den ännu vackrare skenhortensia, Schizophragma hydrangeoides (och eftersom du bor i skärgården bör du i så fall välja den härdigaste av dem: ’LN Kurilerna’). Skenhortensia är också vitblommande, men blommar under längre tid än vanlig klätterhortensia. Planteras i humusrik jord.

Några japanska sockblommor med purpurviolett doftande blommor vore fint omkring den: Epimedium grandiflorum ’Lilafee’.
Jag skulle också välja flocknäva Geranium macrorrhizum ’Snow Sprite’ som har vita blommor (med lite rosa i mitten). Alunroten ’Velvet Night’ har sammetsaktiga, nästan skiffersvarta blad med purpur och silver. Rosenplister ’White Nancy’ med silvervitt bladverk och vita blommor skulle också bli vackert i den här rabatten.

Sätt 5-7 plantor, eller helst ännu fler, av varje sort. Och varför inte plantera ett sköldfetblad mitt i hela härligheten? Podyphyllum ’Spotty Dotty’  får stora runda, nästan paraplyformade och vackert mönstrade blad på höga stänglar. De vinröda blommorna på försommaren döljs nästan helt under de spännande bladen.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.