Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi bilade från England häromåret. Då såg jag flera sagolikt vackra syrener, bladen såg ut som våra ”bondsyrener” men blomfärgerna var påfallande annorlunda. Jag såg några olika riktigt blåblommiga utan dragning åt lila. En som hade riktigt vinröda blommor och en annan som en dröm i rosa samt en månskensgul sort. Vad kan de ha för namn och finns sådana plantor att tillgå i Sverige? /Joacim K.

Svar:

Det finns flera hundra olika arter och sorter av syrener så jag kan bara göra en kvalificerad gissning om de syrener som ni kan ha sett i England. Här i Sverige är ju de allra vanligaste buskarna som säljs i plantbutikerna bondsyrener (bara svartvinbärsbuskar är ungefär lika vanliga). Men vanliga bondsyrener är sällan skarpt lila eller blå. Däremot finns det många så kallade ädelsyrener som har starkare färger. Dessa kan kosta upp till tre gånger så mycket som vanliga bondsyrener på grund av att de är förädlade (okulerade).

I ditt fall skulle jag gissa att de riktigt blåblommiga sorterna som ni såg kan ha varit: ’Blue Skies’ (himmelsblå blommor), ’Wonderblue’ (nästan bergvallmoblå), ’Carpe Diem’ (fyllda blå och doftande) eller ’Hope, även kallad ’Nadezhda’, (med fyllda blå blommor).

Den rosa drömmen kan vara: ’Maiden’s Blush’ (rosa doftande blommor), ’California Rose’ (mörkrosa och doftande), ’Flamingo’ (rosa fyllda och doftande), ’Red Pixie’ (rödrosa blommor, lågväxande), ’Tinkerbell’ (vinröda, lågväxande) eller ’Glory’ (vinröda blommor).

Riktigt ljusgula blommor har egentligen bara sorten ’Primrose’, men det finns också många sorter med krämvita blommor som exempelvis ’Ivory Silk’.

Det bör gå att få tag i dessa syrener i en välsorterad plantbutik, och i butiker som beställer hem växter efter kundens önskemål.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.