Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur bekämpar man plommonstekel?

/Elias

Svar:

Plommonstekel är inte helt enkelt att bli av med. Till att börja med kan det vara litet i senaste laget att åtgärda när man väl har upptäckt problemet. Det är en liten insekt som lägger ägg på karten och kryper in och äter i kärnhuset. Insekterna är ju inne i plommonen och man kommer inte åt dem för att bekämpa dem. Men det finns ett bra knep för att slippa nya angrepp. Börja med att samla in alla angripna kart i slutet av juli/början av augusti. Lägg sedan ut en presenning, ett gammalt lakan eller en stor bit markväv på marken runt plommonträdet. Eller ännu hellre: Lägg ut plasten/presenningen redan när plommonträdet blommar för att vara på den säkra sidan. Då kan inte plommonstekeln fira ner sig i marken och krypa ner i jorden för att förpuppa sig. På det sättet undviker man att få samma problem år efter år efter år.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.