Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur lång tid tar det för en citron att mogna? Jag har ett citronträd med citroner på som efter cirka åtta månader fortfarande är gröna. Det står inne och i vårsolen samt ljust. Blommade i januari.

/Owe L.

Svar:

Det är inte ovanligt att man kan få vänta både åtta och nio månader, ibland nästan ett helt år,  på att få mogna, gula citroner. Ditt citronträd längtar nog ut till sol och framför allt värme som får frukterna att mogna snabbare. Alla frukter på ett träd mognar inte heller samtidigt, och du kan räkna med att få ny blomning samtidigt som de gamla frukterna sitter kvar.

I odlingarna nere i Sydeuropa förekommer det att vissa sorters citroner skördas upp till fyra gånger om året. Ibland plockas också citronerna när de fortfarande är gröna och behandlas sedan med etylengas för att de ska få den gula färgen.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar