Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har beställt olika sorters dahlior och undrar hur jag nu ska hantera dem. Ska jag plantera dem genast i en kruka eller kan jag vänta och plantera ut dem i trädgården där jag har tänkt ha dem? Är det något speciellt man ska tänka på när det gäller dahlior? /H-E Nilsson

Svar:

Du kan förgro dina dahliaknölar inomhus nu på våren, men då ska de stå ljust och svalt. Extraljus, gärna växthusbelysning, rekommenderas. Plantera knölarna grunt i vanlig krukväxtjord, i en kruka eller i flera krukor alternativt lådor, beroende på knölstorlek och mängd. Jorden ska sedan bara hållas lätt fuktig, vattnar du för mycket kan knölarna ruttna. När dahliorna så småningom börjar spira kan du öka vattningen, men var försiktig så att krukjorden aldrig blir plaskvåt. Detsamma gäller egentligen dahliornas växtplats ute i trädgården: gärna i väldränerad och näringsrik jord, och helst inte inte i tung och blöt lerjord. Jag brukar också toppa plantorna när de är ett par decimeter höga, det vill säga: nypa av översta bladparen. Det tvingar dahliorna att förgrena sig och bli robust buskiga plantor som du sedan planterar ut framåt försommaren. Fördelen med förkultivering är att blomningen påskyndas något. Under förutsättning att dahliorna har fått tillräckligt med ljus så att de inte blivit taniga och klena plantor.

Du kan också välja att vänta tills frostrisken är över och plantera ner knölarna direkt i jorden där du vill ha dem. Om du blandar ner ordentligt med kogödsel i jorden i god tid före planteringen så får de en kanonbra start. Och med fortsatt lagom gödsling kommer de säkert att blomma jättefint framåt sensommaren. Tänk bara på att välja en riktigt solig växtplats för dina dahlior.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.