Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Mitt citronträd verkar inte må så bra. Det växte fint hela sommaren och citronerna såg fina ut. Men det har inte blommat och bladen ser nu bleka och nästan sjukliga ut. Vad kan det vara för fel och vad kan jag göra? /Elisabeth E-son

Svar:

Att citronträdet inte blommar kan bero på ljusbrist. Jag vet inte hur du har övervintrat det, men citrusväxter kräver en helt annan ljusintensitet än vad det bleka vinterdagsljuset ger. Sätt upp någon form av extrabelysning till nästa vinter, antingen vanliga lågenergilampor eller riktig växthusbelysning. Om bladen bleknar kan det vara ett tecken på ohyra eller brist på kväve och/eller järn. Börja med att skaffa ett näringsmedel för citrusväxter och vattna med det nu under våren. Undersök också trädet för att se om det har små kryp, svarta fläckar på bladen eller spinn (fina trådar). I så fall måste du sätta in motmedel och spruta med såpvatten eller i värsta fall använda ett pyretrumpreparat. Det är också bra att plantera om trädet på våren, i ny frisk citrusjord.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.