Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

På landet har vi ett par stora järnurnor med bollformade tujor i. Förra sommaren fick de flera gulbruna blad som vi var tvungna att klippa bort. Nu hörde jag någon säga att det kan vara vinterskador. Vad menas egentligen och finns det något vi kan göra för att förhindra att de blir bruna och fula igen?

/E. Blomqvist

Svar:

Det låter onekligen som att era tujor drabbades av frostskador. Men det menas att städsegröna (vintergröna) växter som står utsatta för den starka vårsolen kan få något som närmast kan liknas med brännsår. Om buxbom, rhododendron, lagerhägg, tujor och andra växter som står gröna året om väcks till liv av solen innan tjälen har gått ur jorden blir resultatet att rötterna inte kan suga upp vatten. I värsta fall kan de då frystorka och dö en riktigt solig vår.

Det ni kan göra, och det man alltid bör göra med städsegröna växter i kruka, är att skydda dem med säckväv, fiberduk eller något annat tidigt på våren. Står de skuggigt klarar de sig bättre, det kan kanske vara något att tänka på till nästa vinter.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.