Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har lyckats övervintra mina fina fuchsior i flera år och de har blivit mycket stora och pampiga. Men nu ser det ut som om de har drabbats av små insekter, på några kryllar det av djur på bladen. Kan det vara bladlöss eller något annat och är det farligt för fuchsiorna? /Ingrid J-dotter

Svar:

Jag har märkt att om man vinterförvarar fuchsior lite för varmt så att de fortsätter växa och inte fäller bladen kan de lätt få angrepp av både bladlöss och andra oönskade insekter. De vintrar då jag har ställt in mina fuchsiakrukor i en kall och kolsvart jordkällare har de däremot klarat sig fint. De blad som satt kvar på hösten repade jag bort så det bara blev kala grenar kvar, och sedan fick de bara pyttesmå skvättar vatten några gånger under hela vintern.

Oavsett vilken sorts ohyra du nu har fått på dina fuchsior kan det hjälpa med att spruta med såpsprit. Blanda en halv deciliter vanlig såpa och några droppar rödsprit i en liter vatten, och spruta mer än en gång och även under bladen. I värsta fall får du ta till ett insektsmedel som Provado. Köp pinnar och stoppa ner dem i krukjorden. Giftet fördelas systematiskt i hela plantan och dödar så småningom alla djur som suger på växtdelarna.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.