Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har ett persikoträd i kruka som vi nu vinterförvarar inne i ett kallt garage. Det har tappat alla blad och verkar inte alls växa. Men det är kanske naturligt på vintern? Nu undrar vi om vi ska beskära det innan det är dags att ställa ut det på terrassen igen framåt våren. Är det något annat vi bör tänka på? /Ingvar Eriksson

Svar:

Det är inte så lämpligt att beskära trädet nu. Då kommer det att ”blöda” eftersom saven stiger redan tidigt på våren i ett persikoträd. Prunusarter, förutom persika även aprikos-, plommon- och körsbärsträd, ska man därför beskära på sensommaren, den beskärningsperiod som kallas JAS: juli, augusti och september.

Att det har tappat alla blad behöver ni inte bekymra er om, det är bara naturens gång när ett persikoträd går ner i vintervila. Det ni kan tänka på är att inte vattna för ivrigt nu i vinter, utan bara hålla krukjorden lätt fuktig. Krafsa sedan bort det översta jordlagret i krukan framåt våren och lägg på lite kogödsel från påse. Om ni vill ställa ut trädet innan frostrisken är helt över rekommenderar jag att ni täcker det med skyddande fiberduk under kyliga nätter.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.