Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har ett nybyggt hus på en naturtomt som vi vill försöka återskapa. Men vi har en massa lerjord på tomten. Måste vi lägga på annan jord ovanpå? Helst vill vi ju plantera i leran. Och vad tycker du vi ska plantera? /Birgitta Sommarbäck

Svar:

Att återskapa natur är oerhört svårt. För det första krävs en mager, näringsfattig jord. Det bästa för er är att lägga en sandfattig jord ovanpå leran, i ett cirka 15 cm tjockt lager. Sedan kan ni förslagsvis så eller plantera mossa. Den smaragdgröna kuddmossan är kanske allra vackrast. Samla in och soltorka mossa till sommaren, smula sedan sönder den och sprid ut, helst på tomtens skuggigaste ställen.

Samla också in frö från olika blommande örter i omgångar under sommar och höst – prästkragar, blåklockor, kornvallmo, vallört, smörblommor eller annat som ni gillar. Så dessa direkt efter insamlingen, ungefär som naturen själv sår sina frön.

Ni kan också köpa plantor av exempelvis mjölon och/eller lingon som också skulle trivas i dessa förutsättningar. Plantera med cirka 70 cm plantavstånd. Det finns också en hel del små pluggplantor av vilda örter att köpa i plantbutikerna framåt våren.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.