Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Bor delvis i Grekland och har där ett mandelträd som numera bara ger ”bittermandlar”. Skulle vilja ympa aprikos på detta träd och undrar när (vilken månad) man bör göra det här i Grekland? Kan man ympa ytterligare någon fruktsort på samma träd? /Bzeltner

Svar:

Okulering av fruktträd i Sverige görs på sensommaren när växterna är avmognade, så antagligen gör man det på hösten i Grekland. Det är en ympningsmetod för både fruktträd, rosor, syrener och många andra vedartade växter då man för in en barkbit med grenanlag från ”ädelsorten” innanför barken på en ”värdväxt” eller grundstam.

Alla prunussorter blöder ymnigt tidigt på våren så därför bör förädlingen göras innan trädet har börjat blöda. Du kan ympa in många olika sorter på ditt mandelträd, så länge det rör sig om andra träd i plommonsläktet, prunus.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.