Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har fått ett mindre olivträd som stod ute under sommaren, fram tills frosten kom. Det såg ut att trivas bra och planen är att placera ut det igen så snart det är varmt nog. Under vintern har trädet tappat många blad, de flesta. Den verkade inte gilla förflyttningen alls. Den stod först inne i vardagsrummen men flyttades senare till ett svalare rum. Hur ska jag hantera de tomma/torra grenarna? Låta vara eller klippa? I så fall, hur klipper jag ett olivträd? Det kommer nya blad på sina håll. /Marie

Svar:

Jag tycker du ska vänta lite, till att börja med. Om det är liv i olivträdet kommer det att dyka upp nya blad framåt våren och då är det lättare att se var du behöver beskära. Börja då med att klippa bort torra och till synes helt döda grenar. Toppa också torra och kala grenar ner till där du ser att det kommer nya blad ,och ta även bort grenar som korsar varandra i kronan. Olivträd tål rätt hård beskärning. Klipp gärna precis ovanför ett blad som växer utåt.

Att trädet har tappat en del blad under vintern behöver inte vara någon katastrof. Men olivträd trivs inte i torr inomhusvärme, och står de dessutom mörkt under vintern kan de duka under. Om ditt träd ser ut att ha överlevt kan du plantera om det på våren i ny krukväxtjord eller åtminstone byta ut översta jordlagret. Vattna sedan försiktigt tills du ser att trädet växer ordentligt igen.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.