Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Min fina azalea har blommat oavbrutet sedan före jul. Men nu är det inga knoppar kvar som kan slå ut. Hur ska jag hantera den för att få den att blomma om, och hur lång tid tar det innan den blommar igen? /Ingela V.

Svar:

För det första: Grattis! Det är sannerligen inte alla som lyckas sköta en azalea så att den blommar så länge utan att tappa knoppar. Jag utgår från att du redan har klippt bort vissna blommor, annars börja med att göra det. Därefter är det läge att plantera om azalean, i en något större kruka om det ser ut att behövas, och då ska du välja rododendronjord. Azalea är ju en surjordsväxt som inte trivs i kalkhaltig jord.

Vattna därefter  inte lika mycket som under tiden den blommade och ställ krukan så svalt och ljust som möjligt. I mars kan du börja ge en svag dos växtnäring en gång i veckan, gärna en sort som är anpassad till surjordsväxter.

Till sommaren kan du ställa ut krukan på en halvskuggig, skyddad plats i trädgården. Men glöm inte bort att vattna. Ta sedan in den i god tid före frosten. Då behöver azalean stå svalt, helst inte varmare än 10-12 grader, för att knopparna ska kunna mogna. När knopparna har fått ordentlig storlek tar du in krukan i rumstemperatur igen. Räkna med färre blommor men möjligen längre blomningstid om, eller när, den blommar om.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.