Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har bott i villa med stor trädgård och bor nu i radhus med liten trädgård. Nästa år är det dags att flytta till lägenhet i Stockholmsområdet. Jag har dock fått en stor plattbelagd uteplats, så nu vill jag lära mig allt om krukodling:

1. Finns det några inte alltför höga träd/buskar som man kan övervintra i kruka? (Inte tuja eller en som jag tycker är hemskt fula.)

2. Finns det några perenner man kan övervintra i kruka?

3. Kan man övervintra några kryddor i kruka – lavendel, timjan, persilja, gräslök, libsticka?

4. Går det att få upp några vårlökar i kruka? Hur stora krukor behövs i så fall?

/Gunnel G.

Svar:

Det finns många små prydnadsträd som man kan odla i krukor. Ett av de vackraste, och härdigaste, är dvärgsyren som du lätt kan hitta uppstammad med en fin rund krona till våren. Sorten Syringa meyeri ’Palibin’ blommar på försommaren och trivs bäst i full sol. Andra vackra små krukträd du kan välja är:

Dvärgapel, Malus ’Admiration’. Rosa-vita blommor i maj-juni.

Pelaräppelträd, Malus ’Bolero’. Självpollinerande, ger goda äpplen, kräver ingen beskärning.

Svartplommon, Prunus cistena. Mörkrött bladverk, ljusrosa blommor i maj.

Dvärgkörsbär, Prunus incisa ’Kojou-No-mai’. Rosavita blommor före lövsprickningen på våren.

Japansk järnek, Ilex cernata ’Convexa’. Vintergrön och småbladig, buxbomsliknande.

En japansk lönn, Acer palmatum, kan också klara sig i många år i en kruka om du väljer en härdigare sort.  Även benved och uppstammade miniträd av krusbär och vinbär kan du odla i krukor.

Alla dessa krukträd kan överleva utomhus under vintern, förutsatt att krukorna är riktigt stora, minst 40 centimeter i diameter, och ordentligt isolerade mot kylan. Exempelvis i rymliga lådor eller kartonger tillsammans med något som isolerar från kylan – hopskrynklat tidningspapper, wellpapp, bubbelplast, mineralull, förpackningschips eller frigolitbitar. Du måste förstås plantera i frostsäkra kärl som glaserade stengodskrukor, järnurnor, zinkbaljor, trälådor eller gamla kopparbunkar – och alla bör ha dräneringshål i botten. Glöm terrakottakrukor, de spricker om de står utomhus på vintern.

Du kan också skaffa Medelhavsträd som fikonträd, olivträd och citronträd liksom änglatrumpeter, men dessa övervintras bäst svalt och ljust inomhus. Har du bara möjlighet till frostfri vinterförvaring inomhus, kallt och gärna mörkt, kan du också välja alla tänkbara rosor till dina krukor. Varför inte frossa i ljuvliga engelska Austinrosor?

Alla de kryddörter som du nämner kan övervintras på liknande sätt som krukträden. Mynta, citronmeliss och oregano är andra robusta fleråriga kryddörter som du kan odla. Perenner övervintrar inte med automatik i krukor på samma sätt som i trädgården, men många tål kyla rätt bra. Välj därför bara riktigt härdiga fleråriga växter – både träd, buskar och perenner. För krukodlaren är det smart att satsa på snabbväxande perenner som blir fullvuxna redan första säsongen. Alla sorters gräs hör hit, liksom även exempelvis bambu, kärleksört, klematis, rosenflockel, blodax och stjärnflocka. Den pampiga bladväxten funkia, Hosta, är perfekt för ett skuggigt ställe. Funkior finns i en uppsjö av bladfärger och former och kan klara sig flera år i samma kruka, bara den är rejält tilltagen och plantan får ny jord och gödning varje vår. Och när plantorna väl har vuxit ur sina krukor är det bara att lyfta upp dem på våren, dela dem med en spade och plantera om de nya mindre funkiorna i var sin kruka.

Vårlökar behöver en köldperiod för att utvecklas, så de sätter man i krukor utomhus på hösten och förvarar väl skyddade utomhus. Men om det blir riktigt kallt är det säkrast att ta in dem en tid i ett frostfritt uterum eller garage.  Nu i år kan du ju köpa fördrivna vårlökar i plastkrukor till våren och ställa ner dem i dina större trädgårdskrukor.

Du hittar många fler råd om krukodling i min bok Plantera i kruka som kommer på bokrean i februari.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.