Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag undrar varför blommorna på mina habanero-plantor ramlar av. Sådde frön förra året och fick ganska många frukter. Planterade om plantorna i våras i U–jord. De växer bra, har många blommor och knoppar, men som sagt blommorna ramlar av. Tänkte höra om du vet varför? /Anna

Svar:

Om dina plantor växer i ett inglasat uterum eller i ett söderfönster kan blomfallet vara orsakat av alltför hög värme. Vid ett soligt fönster kan det ju lätt bli över 30 grader varmt, och chiliplantorna trivs bäst i en jämn temperatur runt 20 grader. Men blommorna kan också ramla av på det sättet du beskriver om plantorna blir stressade av att stå för kallt, för mörkt eller om de inte får tillräckligt med näring. Likaså bör du vara noga med att hålla en jämn vattning så att jorden inte torkar ut mellan vattningstillfällena. Skaffa också Philippe Plöninges bok Chilipeppar, där kan du lära dig allt om hur man lyckas med pepparodling.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.