Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag fick en vacker ”lilja”, tror jag det är, som blommar med en vit, spetsig blomplatta på lång stängel när den trivs. Under fem år har jag vårdat den ömt, planterat om den allteftersom den vuxit till sig och den har belönat mig med att blomma mer eller mindre konstant. Nu har den emellertid på sista tiden blivit ledsen och lagt sig till med ganska många svartnande, torkande blad, och jag blir orolig och förstår inte alls vad som är fel. Undrar om du kan ställa diagnos och anvisa lämplig behandling? /J-O E.

Svar:

Det du har är en fredskalla, Spathiphyllum, en elegant och bra krukväxt som ursprungligen kommer från Sydamerika. Jag har själv massor av dem, tycker det är en av få växter som klarar vintermörkret hyfsat bra. Skulle tro att din fredskalla för länge sedan har vuxit sig för stor för normala krukor så det du kan göra nu till våren är att dela plantan samtidigt som du planterar om den. Dra bara försiktigt isär rötter och stjälkar och plantera om i två krukor. Det mår växten bra av, och du får ju en planta till gratis. Just detta, att plantan har vuxit ur sin kruka och rötterna därmed får för lite jord att växa i kan faktiskt vara hela problemet i ditt fall.

Men fredskallor är också sumpväxter av naturen, och trivs i hög luftfuktighet – något som förstås är nästan omöjligt att åstadkomma i våra vinteruppvärmda bostäder. Jag har mina i ytterkrukor med ett två cm tjockt lager lätt fuktiga lecakulor. (Jag lyfter alltid upp plastkrukorna och ställer dem i en hink när jag vattnar dem. Sedan låter jag merparten av vattnet rinna av innan jag ställer tillbaka dem i ytterkrukorna. Då blir det lagom med vatten på lecakulorna.) Om jag orkade skulle jag också duscha plantorna med en blomsterspruta dagligen.

Kan det vara så att ditt exemplar har fått för lite vatten? Om en fredskalla torkar ut brukar bladen bli bruna och skrumpna. Om inte: har den stått för kallt? I drag? (För mycket näring brukar också resultera i bruna blad, men mer fläckvis.)

De vissna och döda bladen klipper du bort så långt ner i plantan som det är möjligt. På samma sätt som du klipper bort vissna blomstänglar (när de har övergått från vitt till grönt) så att de inte stjäl kraft från plantan.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.