Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har några frågor angående föryngringsbeskärning och förökning/delning. När och hur kan man föryngra/beskära och föröka/dela följande plantor: Klotpil, nyponros (bondros/vresros), bondsyren, spirea, snöbär och bondpion? /Jonny

Svar:

Klotpil är hur enkel som helst att föröka. Beskär den på vårvintern, innan den får blad, och stick ner kvistar från beskärningen i jord. De slår lätt rot.

Nyponrosor kan ju vara oändligt många sorter, men vresrosor behöver inte någon föröka. De förökar sig alltför bra av egen kraft. Framför allt i kustområden där de bildar täta bestånd med taggiga rotskott och massiva rotsystem som tränger ut andra arter och därigenom minskar den biologiska mångfalden.

Bondsyrener beskärs antingen på vårvintern (om man vill göra en radikal beskärning) eller direkt efter blomningen. De är svåra att sticklingsföröka, men de får ju massor av rotskott som du lätt kan gräva upp och plantera om.

Spirea beskärs också på vårvintern om man vill göra en hård beskärning. En lättare beskärning görs efter blomningen. De är aningen enklare att föröka än syrener. Pröva att ta örtartade sticklingar av nya skott i juni och sätt dem i jord.

Snöbär beskärs på vårvintern eller i princip när som helst under året. Det är en buske som är svår att ta död på. Snöbär skjuter också mängder av rotskott som kan hanteras som syren.

Bondpioner behöver ju ingen beskärning eftersom de vissnar ner varje höst. Förökas genom delning. Gräv upp och dela plantor på sensommaren och se till att få med minst ett öga på varje rotbit när du planterar om.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.