Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har ett litet växthus, det är ingen värme i det. Jag lyckades aldrig riktigt med att dra upp plantor från frön. Det är väldigt ljust och fint i växthuset men nästan likadan temperatur som utomhus. Är det orsaken för att plantorna inte tar fart även om jag vattnar och sköter om dem? /Christina K.

Svar:

Det beror på vilka sorts fröer du sår. Det finns sådana som behöver värme för att gro, det finns många som gror även i svalare temperatur och en hel del (inte minst många perenner) behöver faktiskt en köldbehandling för att gro. På fröpåsarna framgår det oftast vad som gäller, om inte får du kolla på annat håll för just de plantor som du vill ha. Om du sår varmgroende fröer i ditt kallväxthus tycker jag att du ska göra det i en sålåda med elvärme underifrån, och när plantorna väl har börjat växa flyttar du dem till en svalare plats. Men du måste förstås ha någon form av värmefläkt i växthuset, annars riskerar fröplantorna att stryka med under en kall frostnatt. En så kallad frostvakt som slår på automatiskt när temperaturen går ner för lågt är perfekt.

Det du sedan ska tänka på är att inte vattna sådden och de spirande plantorna för mycket (i början räcker det att duscha jorden lätt), att se till att de har rejält med ljus (extra belysning är ett måste tidigt på våren även i växthus) och att inte börja så för tidigt. Du vill inte stå där med massor av stora plantor som behöver sättas ut i jorden för att utvecklas när marken fortfarande är täckt av snö och i djup tjäle. Viktigt är också att skydda de små plantorna i växthuset för alltför stark sol på våren, och att ha en fungerande ventilation på dagtid när solen värmer upp.

Vill du veta mer om frösådd tycker jag du ska skaffa Ulla Hasselmarks bok Fröbok och även läsa hennes blogg: frobok.blogspot.com

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.