Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur långt upp kan man odla hassel (jag bor i Vasa, Finland)? Vilken hasselsort passar bäst långt norr upp? Vad ska man tänka på för att få en så stor skörd som möjligt av nötter? /Niklas K.

Svar:

Jag föreslår att du skaffar hasselbuskar av den rena arten, Corylus avellana, den bör gå att odla i dina trakter. Du känner säkert till Sydösterbottens plantskola i närheten av Vasa. De är kända för ett stort sortiment av härdiga växter. Fråga där om råd, innan du planterar dina buskar. Förutom att välmående och friska hasselbuskar förstås också ger större skörd finns det egentligen bara ett hot mot din skörd av hasselnötter: ekorrar. Men de ska ju också leva, eller hur?

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.