Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har skaffat pallkragar för att odla grönsaker. Men har nu insett att det inte är så lätt att veta hur man ska förbereda lådorna för odling. Jag vill gärna måla dem på utsidan, men vilken färg kan man använda? Läcker ev. färggifter till insidan? Kan man måla insidan med vilken färg/olja? Ska man sätta plast på insidan eller takpapp som någon föreslog? Vilka grönsaker är lämliga att odla i pallkragar? /Kerstin

Svar:

De pallkragar som man köper idag är sällan behandlade eller impregnerade. Att träet är obehandlat är förstås bra för grönsaksodlingen, men obehandlat trä i kontakt med jord håller ju inte i all evighet. Därför väljer många odlare att olja pallkragarna på insidan, med linolja eller paraffinolja. Huruvida det gör att de håller väsentligt många år längre känner jag dock inte till. Jag vet också många som målar både utsida och insida med linoljefärg eller falu rödfärg, men exakt vilka ämnen som ingår i dessa färger (lacknafta och terpentin kan vara tillsatt i linoljefärgen, koppar, kiselsyra, järnoxider och zink ingår i falu rödfärg) och hur de eventuellt påverkar odlingen är inte heller solklart.

För att helt undvika eventuella gifter kan du i stället häfta fast markduk eller plast på insidan. Markduk bör du under alla omständigheter lägga under pallkragarna för att slippa rotogräs. Du kan låta duken gå upp på insidan av ramarna och ut över kanten och sedan fästa den på utsidan med häftpistol eller nitar. Plast skyddar visserligen också virket, men nackdelen är att det under en regnig sommar kan bildas mycket kondens mellan plasten och pallkrageväggen vilket ju också kan få träet att börja ruttna.

Om du ställer två pallkragar ovanpå varandra kan du i princip odla vad som helst. Allt från potatis, morötter, squash, lök, mangold och bladspenat till mindre plantor som jordgubbar, sallat och kryddörter (som även klarar sig i en pallkrage). Fyll med planteringsjord och kogödsel, ungefär lika mycket var varje. Räkna med att det går åt minst fyra 50-liters säckar per pallkrage, och du kanske behöver fylla på med ytterligare jord efter en tid eftersom den kommer att sjunka ihop. Skaffa gärna grönkompostjord från närmaste återvinning, det blir något mer ekonomiskt och du får en finfin odlingsjord. Täck också odlingen med fiberduk på våren så går det snabbare. Det finns numera till och med särskilda arrangemang med ståltråd och fiberduk att köpa som sätts ihop till ett litet växthus, en skräddarsydd pallkragetunnel. Sedan återstår bara att vattna, luckra jorden, gallra och gödsla.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.