Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Mitt olivträd står på en inglasad balkong. Nu står det inne, men har börjat fälla blad. Varför?

/Kirsti Cederqvist, Gbg.

Svar:

Tyvärr är det så att olivträd inte trivs särskilt bra inomhus på vintern. Det blir för varmt, för torrt och framför allt för mörkt och då reagerar de med att tappa bladen, precis som ditt träd nu gör. För att ett olivträd ska må bra under vintervila inomhus ska det helst inte stå varmare än 10 grader. Och även om du har ställt det i ett söderfönster är dagsljuset nu under vintern inte tillräckligt. Det bästa är därför att sätta upp någon form av belysning ovanför trädet. Det skulle räcka med en sladd och en armatur där du skruvar i en lågenergilampa, men det finns också riktigt bra och snygga växtbelysningar att köpa. Vattna försiktigt nu då trädet vilar. Plantera om det i mars och skär då också bort torra och till synes döda grenar. I bästa fall repar det sig och börjar växa igen.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.