Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en vildvuxen baksida av min trädgård. Det är en slänt som lutar ca 10-15% i skugga som vi inte använder till något. Storleken är cirka 300-400 kvadratmeter och det växer en del finare buskar och några träd där. För 13 år sedan lades det ut täckbark där men nu är det mer vildvuxet med högt gräs, tistlar och sly. Om jag rensar upp, ska jag då täcka med ny bark eller finns det något annat bra sätt att hålla nere ”djungeltendenserna”? /Torbjörn

Svar:

Jag tycker inte du ska lägga på ny täckbark i slänten. Av olika anledningar, inte minst för att täckbark som läggs direkt på jorden fungerar som en näringstjuv för allt som växer i närheten. Men framför allt blir det så mycket vackrare att plantera något där i stället. Men du måste förstås rensa bort åkertistlar och annat ogräs innan du kan börja plantera.

Det jag först kommer att tänka på är en av våra vanligaste klätterväxter som faktiskt gör sig minst lika bra som marktäckare. Det handlar om klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, som både breder ut sig rejält och blommar vackert på försommaren. Den är perfekt när man vill täcka stora ytor och, som du, en skuggig slänt. Beväpna dig med tålamod bara, den växer mycket långsamt de första åren.

Föredrar du en mörkt grön botten till de buskar och träd som redan växer i slänten kan du plantera hasselört, Asarum europaeum. Det är en vintergrön, decimeterhög marktäckare med mörkgröna, glänsande blad som också trivs i skugga. Även den etablerar sig långsamt, men efter fyra–fem år sprider den sig desto snabbare och kräver mycket lite skötsel.

Men om du även i fortsättningen räknar med ogräsproblem i slänten skulle jag nog välja röd sockblomma, Epimedium x rubrum. Det finns egentligen ingen annan marktäckare som klarar av att hålla stånd mot ogräs.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.