Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har sedan i våras ett persikoträd som är planterat i kruka och nu förvaras inne i vår svala, nästan kalla gäststuga. Det har tappat alla blad och nu undrar vi hur vi ska sköta det fram tills vi kan ställa ut det igen. Antar att det blir aktuellt först till våren eller försommaren? /Pehrsons i Sörmland

Svar:

Det är helt naturligt att persikoträdet tappar bladen på vintern när det går ner i vila. Av den anledningen klarar det också att övervintra svalt och mörkt, precis som fikonträd. Det ni ska tänka på är förstås att inte vattna trädet för ivrigt nu under vintervilan. Om krukjorden var blöt när ni ställde in trädet bör ni vänta tills jorden har torkat upp ordentligt innan ni alls börjar vattna – ytterst försiktigt. Eftersom ert träd är så pass nyplanterat behöver ni inte plantera om det till våren. Däremot skulle jag ta bort ett lager jord och lägga på kogödsel från påse innan trädet börjar växa igen. Efter nästa övervintring kan det vara läge för omplantering, och då kanske ni också måste ge trädet en större kruka alternativt beskära rötterna lite så att ny jord får plats. Välj då en näringsrik jord för krukodling men glöm inte att också ge trädet extra näring längre fram, enklast är att vattna med ett flytande gödselmedel för blommande krukväxter.

Om ni behöver beskära trädet ska ni vänta med det till sensommaren/hösten eftersom persikoträd hör till de träd som ”blöder”, det vill säga börjar sava tidigt på våren. Sedan handlar det egentligen bara om att klara blomningen och pollineringen. Trädet mår bäst av att komma utomhus till våren men persikoträd i Sverige blommar för tidigt för sitt eget bästa, så om ni har ställt ut krukan kan ni bli tvungna att skydda trädet med fiberduk på nätterna. Alternativt bära in krukan i gäststugan igen under kalla frostnätter. Ni har antagligen en självfertil sort och i så fall kan ni själva leka pollinerare och pensla varje blomma med en liten mjuk mårdhårspensel.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.