Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har ett litet citrusträd, som minimala apelsiner, som nu har massor av frukter. Men problemet är att grenarna är rätt svaga och nästan knäcks av alla miniapelsiner. Vad kan jag göra, skulle gärna ta bort någon gren helt som ser väldigt klen ut. /Caroline i Norrtälje

Svar:

Jag gissar att du har en kalamondin, ett rätt vanligt mindre citrusträd som man sköter precis som en blommande krukväxt. Om grenarna dignar under många frukter behöver du stötta upp dem. Stick försiktigt ner blomsterpinnar av trä eller plast nära kanterna runtom i krukan och fäst grenarna med små klämmor eller avklippta bitar av uppbindningstråd. Du kanske får ta en tur till en bra trädgårdsbutik för att hitta attiraljerna.

Om det verkligen behövs kan du beskära kalamondinen nu, men det är bättre att vänta till våren, mars-april, när den börjar växa igen. Om trädet inte står tillräckligt ljust kommer nämligen de nya skotten efter beskärningen att bli väldigt klena. Döda grenar kan du däremot skära bort när som helst under året utan problem.

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.