Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

På julafton begåvades jag med en fantastisk julros i kruka av mina snälla grannar. Vad gör jag nu? Kan den klara sig inomhus några månader tills det våras lite eller ska jag plantera ut den nu? Temperaturen här nere på Österlen har varierat mycket de senaste veckorna, allt mellan -10 till +5 grader (idag). Jag vet för övrigt inte hur pass frusen jorden, om det går att gräva i den. Denna julros är alldeles sagolik och jag så gärna vill att den överlever. /Ann-Cathrine Sarfati

Svar:

Ställ julrosen svalt och ljust inomhus någon månad och sköt om den som en vanlig krukväxt tills det blir mer planteringsvänligt utomhus. Se bara till att plantan inte blir övervattnad, jorden bör torka upp lätt mellan vattningstillfälle. Fast där du bor kanske du kan gräva en bra planteringsgrop även nu? Förstår att ni har barmark igen… I så fall kan du ju plantera ut den men täck då för säkerhets skull plantan med löv, granruskor, säckväv eller liknande utifall riktig vinterkyla slår till. Som alltid är det ju barfrosten, det vill säga, stark kyla på jord som inte är snötäckt, som är farligast för växterna. Julrosor trivs bäst om de får en rejält stor planteringsgrop eftersom de har ett kraftigt rotsystem som måste få plats. Jorden bör vara lucker och näringsrik (gödsla helst med kogödsel) och bästa läget är halvskugga.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.