Hibiskus med gula blad

Fråga:
Jag tog in min fina hibiskus från växthuset för några veckor sedan. Den har massor av knoppar som ser ut att börja blomma när som helst. Men samtidigt har bladen börjat gulna och se trötta ut. Tror det kan vara spinn, ser så ut när man tittar närmare. Vad kan man göra? Ska jag klippa bort de blad och grenar som ser värst ut?/Eva-Lena K.

Svar:

Tyvärr är det ju rätt vanligt att hibiskus drabbas av spinnangrepp när de står för torrt och varmt, som det kanske är hos dig inomhus nu. Om du ser spindelvävsliknande tussar och bladen blir vitprickiga innan de gulnar och faller av är dessvärre fråga om just det eländet. De här spinnkvalstren trivs i torr luft, de suger ut näringen ur bladen vilket sedan gör att bladen torkar ihop och faller av. Pröva först med att duscha hibiskusen med ljummet vatten. Spruta ganska hårt på undersidan av bladen där de oftast sitter och upprepa behandlingen flera gånger. Annars fungerar biologisk bekämpning bäst mot spinn, det är det som proffsodlarna använder. Sök på nätet efter nyttodjur så hittar du flera återförsäljare. Visst kan du också skära bort angripna grenar, men det är långt ifrån säkert att det hjälper.

 

 

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Kommentarer inaktiverade.

En bild från när Decemberöverenskommelsen presenterades den 27 december. Företrädare från sju partier var på plats. Brännpunkt

”Ny ledning inte bunden av DÖ”

Adaktusson:

Låt medlemmarna ta ställning.

Nasa:s rymdsond på väg mot planet

Rymden

I dag når Nasas sond dvärgplaneten.

Nasas spektakulära milstolpar

Nasa 100 år

Bilder: Så erövrade människan rymden.

Nemtsovs flickvän hotad till livet

Nyckelvittne

Ukrainska modellen har anmält dödshot.

”Krigsbrott förstöra mänsklighetens arv”

Unesco kritiserar IS-skövling: Fruktansvärt.

SvD nominerat till
prestigefullt pris

Bilder

17 tidningar tävlar om titeln.

Albinomördare döms till döden

Tanzania

”Regeringen har länge gjort allt för att stoppa dödandet”.

Ӂrets vackraste
tal hölls i Wales”

Krönika

När kulturen drar på sig trollpacket.

Harrison Ford vårdas efter blodig krasch

Militärplan kvaddat på golfbana i Los Angeles.

Beslut om försvaret kan försenas kraftigt

SvD avslöjar

Widman: "Vi trampar vatten”. Dessutom: Gotlands försvar förstärks.

Klara, färdiga, gå
– rakt in i väggen

Hälsa

Få förunnat att klara av Vasaloppet.

läskig lista
<b>Princess Juliana International Airport, Saint Martin</b><br />
Det är bara att titta på bilden för att förstå varför flygplatsen på Saint Martin alltid förekommer på listor över världens galnaste/läskigaste/konstigaste flygplatser. Plan som går in för landning nästan snuddar de solande turisternas huvud. En dröm för planespotters.

Här är världens 10 galnaste flygplatser

Vågar du landa här?

FOTO: shutterstock

”Första leveransen gick iväg i Ica-kassar”

SvD Affärsbragd

Middagsfrid botade ledan.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.