Hibiskus med gula blad

Fråga:
Jag tog in min fina hibiskus från växthuset för några veckor sedan. Den har massor av knoppar som ser ut att börja blomma när som helst. Men samtidigt har bladen börjat gulna och se trötta ut. Tror det kan vara spinn, ser så ut när man tittar närmare. Vad kan man göra? Ska jag klippa bort de blad och grenar som ser värst ut?/Eva-Lena K.

Svar:

Tyvärr är det ju rätt vanligt att hibiskus drabbas av spinnangrepp när de står för torrt och varmt, som det kanske är hos dig inomhus nu. Om du ser spindelvävsliknande tussar och bladen blir vitprickiga innan de gulnar och faller av är dessvärre fråga om just det eländet. De här spinnkvalstren trivs i torr luft, de suger ut näringen ur bladen vilket sedan gör att bladen torkar ihop och faller av. Pröva först med att duscha hibiskusen med ljummet vatten. Spruta ganska hårt på undersidan av bladen där de oftast sitter och upprepa behandlingen flera gånger. Annars fungerar biologisk bekämpning bäst mot spinn, det är det som proffsodlarna använder. Sök på nätet efter nyttodjur så hittar du flera återförsäljare. Visst kan du också skära bort angripna grenar, men det är långt ifrån säkert att det hjälper.

 

 

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Kommentarer inaktiverade.

Industrivärden

”Tappade tålamodet efter smutskastning”

SvD Näringsliv rapporterade från Industrivärdens stämma.

”Tsipras har låtit löften styra för länge”

Dagarna som fört Grekland närmare avgrunden.

Mästerkocken ger
sig ut på korvturné

Snabbmat

På tur genom landet i husvagn

”Ofta svårt för läkare att säga nej”

BRÄNNPUNKT

Krävs både stöd och mod.

”Sex myter om sjukfrånvaron”

BRÄNNPUNKT

Fel att det handlar om sjukdom.

Svensk Malistyrka saknar helikoptrar

Brist på helikoptrar begränsar uppdraget.

AK 5:or, pansarbil och drönare

Grafik

Se svenska Mali-styrkans utrustning. Svenska campen – på gränsen till Sahara

Studie petar ned
Beatles från tronen

Ifrågasätter bandets historiska betydelse.

Lubitz ”övade” på krasch flera gånger

Nya uppgifter i fransk haverirapport.

Här är sommarens hetaste bubblare

bilder

Udda resmålen som ökar mest.

WHO: Fetma väntas öka snabbt i Sverige

who

Ett av länderna där fetman ökar snabbast.

Silicon Valley-vd
dog på gymmet

Mark Zuckerberg: ”Otrolig chock och sorg.”

bilder

”Visar hur Sovjets taktik var”

Otäck propaganda i andra världskriget.

”En krigsskildring
utan motstycke”

Recension

Astrid Lindgrens krigsdagböcker.

”Den lille söte Hitler”

Bildspel

Se utdrag ur originalböckerna.