Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har besvär med vita små flugor (någon millimeter stora) som fullkomligen äter upp alla mina plantor (speciellt tomatplantorna). Jag lyckas hålla dem stången fram till juni, sedan säger det pang och de tar fullständigt över. Jag har använt ett slags bekämpningsmedel som man sprutar på, även stavar man sticker ner i jorden + “klistriga lappar” som ska attrahera dem. Jag har min lilla ”trädgård” i Barcelona, på min bakgård runt 10 kvadratmeter. Det är mycket sol på sommaren och inget direkt solljus på vintern. Förra vintern klippte jag ner alla plantor, rengjorde alla krukor (brände i ugn) och bytte jord. Trots det har jag haft lika stora problem i år igen. Jag undrar om det finns något effektivt sätt att få de vita flugorna att “otrivas” och undvika att de lägger ägg under bladens ytskikt och suger ut näringen ur bladen. /Tina

Svar:

Det låter misstänkt likt mjöllöss, som också brukar kallas vita flygare. Det är små kritvita flygfän som brukar kunna drabba växthusodling – och därmed även tomater. De är mycket svåra att bli av med. Största skadan på växterna orsakas av mjöllössens sockerhaltiga avföring på bladen, även kallad honungsdagg. I den sörjan trivs svarta sotdaggssvampar som kan vara direkt livsfarligt för växterna. Det enda riktigt effektiva motmedlet är biologisk bekämpning då man sätter in levande organismer som tar kål på skadegörarna. I det här fallet är det en minimal parasitstekel som går på mjöllusens larver. Du kan beställa sådana på nätet, sök på nyttodjur. Alternativet är att försöka med olika växtvårdsmedel, såplösning eller insektssåpor av olika slag samt pyretrumpreparat som du ju redan verkar ha använt, utan större framgång.

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.