Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag skulle vilja ha tips om hur man bäst övervintrar ananassalvia. Jag köpte plantan förra sommaren på Bornholm och övervintrade den under ljus i källaren. Den har stått ute under sommaren och först nu, när den står i ett växthus i +5 grader har den börjat blomma (blommade inte förra året). Likadant är det med min änglatrumpet. Den står något varmare i källaren men under ljus. Behöver dessa växter kanske drivas inomhus innan man sätter ut dem för att hinna blomma under sommaren? Bor i Skåne och våren var sen i år och försommaren kall. Änglatrumpeten har jag haft i flera år och den brukar blomma i december….i källaren. I trädgården är den bara en bladväxt hela sommaren. Lantanan blommar ännu, började direkt i maj och har stått i växthuset sedan dess och blommat. Hur övervintrar jag den bäst? Och olivträdet och lagerträdet? Jag har fodrat in halva växthuset med bubbelplast och har en värmefläkt som tempvakt, håller omkring 5-8 grader, hoppas den klarar + 5 när det blir kallare ute./Marie-Louise

Svar:

Både lantanan, eller eldkrona som den kallas på svenska, samt lagerträdet, ananassalvian och olivträdet kan du övervintra svalt (5-10 grader) och frostfritt. Det fungerar förhoppningsvis i ditt växthus med bubbelplast och värmefläkt, bara det inte blir alltför kallt i vinter och i alla fall så länge det inte blir något strömavbrott. Men alla dessa växter kräver också ljus för att inte försmäkta i vintermörkret. Så du får nog sätta dit någon form av belysning. Även änglatrumpeten skulle må bra av ljus, även om den också kan övervintras helt mörkt. Men den måste stå frostfritt, en enda natt med flera minusgrader tar kål på den. En änglatrumpet som vinterförvaras ljust och varmt (12-18 grader) blommar även på vintern. Att din inte blommade på sensommaren kan ju bero på att du var alltför flitig med näringsvattningen under vår och sommar. För mycket kvävegödsling resulterar i en imponerande bladmassa, men går ut över blomningen. Blomningstiden varierar också för olika arter. En del arter kräver hög luftfuktighet för att blomma, någon tappar blomknopparna om det blir för varmt på sommaren. Men de änglatrumpeter som är vanligast bland oss hobbyodlare blommar på sensommaren, och de ska inte ha någon näring alls efter augusti om man vill att de ska gå ner i vintervila.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.