Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Min nya, stora och vackra julstjärna som jag köpte förra helgen har nu börjat tappa bladen. De krullar ihop sig och blir gula, speciellt nertill. Sedan ramlar de av. Vad kan jag göra, har jag gjort något fel eller? /Maggan

Svar:

Om en julstjärna tappar bladen på det sätt som du beskriver kan det vara ett tecken på att växten har utsatts för kyla eller fått för mycket vatten. Även torka och för stark elementvärme kan orsaka samma symptom, men i så fall brukar julstjärnan repa sig när den får vatten och placeras på ett svalare ställe. Det kan faktiskt ha att göra med hanteringen – innan den kom hem till dig. Julstjärnor är ju mycket känsliga för kyla och drag, och om de har fått en köldchock brukar de reagera med att tappa bladen. Om du bar hem plantan väl inslagen och inte har övervattnat den tycker jag att du ska gå tillbaka till affären och reklamera den. Den kan mycket väl ha utsatts för kyla eller skadats på annat sätt under transporten eller hanteringen i butiken. När bladen väl har börjat ramla av är det oftast för sent för att göra något. Den kommer inte att få några nya blad på samma ställe.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.