Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

I vårt kallväxthus har vi sedan drygt 20 år en vinranka, blå druvor, som med åren har vuxit sig för stor. Den har gett stor skörd, särskilt i år (25 kilo). Brukar beskära den före jul. Men vi har väl varit för snälla och inte skurit tillbaka den tillräckligt under åren. Hur mycket kan vi skära in den och hur långt in på grova (tjocka) delen? Hur många rankor kan man som mest släppa fram? /Åke i blåbärsskogen.

Svar:

I princip ska man beskära vinrankor två gånger om året, vinter och sommar. Den beskärning som är aktuell nu ska göras efter det att vinrankan är avlövad och har gått ner i vila, men i god tid innan den börjar sava på våren. Vanligtvis brukar vi hobbyodlare vänta till framåt jul, eller i början av januari, ungefär som du har gjort. Så gör även vinodlarna nere i Sydeuropa och det fungerar bra för en vinranka som växer så pass skyddat som din, inne i ett växthus. Många svenska kommersiella vinodlare med frilandsväxande vin väntar hellre tills den värsta vinterkylan är över, i mars-april, för att inte riskera att knoppar förfryser efter beskärningen. Men det gäller att inte beskära för sent, det vill säga när saven har börjat stiga och plantorna står i begrepp att börja växa.

En gammal vinranka som din mår bra av att gallras hårt. Spara bara en knapp meter nytillväxt på rankorna varje år och glesa ut sidoskotten om de är onödigt många. Det kan gärna vara 2-3 dm mellanrum mellan de sidoskott som ska vara kvar och på sommaren utvecklas med blad, blommor och druvklasar. Beskär också dessa skott ner till två ”ögon”. När du är klar ska du ha en rätt avklädd vinstock med korta stumpar till ”grenar” från huvudrankorna och utan några gamla druvklasar kvar. Alla vildskott som kommer nertill på vinstocken tar du förstås också bort.

Huvudbeskärningen gör du sedan flera gånger under sommaren när vinet har börjat blomma. Detta för att klasarna ska kunna växa fritt och få rikligt med sol på sig. Av den anledningen klipper man också bort alla nya skott som kommer utanför blomklasen. Bladmassan får inte bli för stor, då får druvorna inte tillräckligt med näring och sol.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.