Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har satt tuja runt hela vår gård i olika omgångar. De första för sex år sedan, och för tre år sedan satte vi ytterligare 200 plantor. På dem som vi satte nu senast har vi upptäckt sprickor i stammen på ca 1 m höjd och en del har börjat vissna. Skadorna ser ut som om stammen har fläkt upp sig så man ser kärnan, skadan är ca 10-15 cm lång och det ser inte ut som om det inte är i år som det skett för barken försöker “laga sig själv”. Har kollat på hela sträckan och det verkar bara vara på den häcken som ligger i norrläge. Den är planterad från väst till öst. Skadorna är på södersidan av stammen. Det bör påpekas att vi har ett grönsaksland vid denna häck om det skulle ha någon påverkan? Vad kan detta bero på och vad kan man göra för att rädda plantorna? Vi bor i Värmland. /Stig E.

Svar:

Här kan man misstänka att det rör sig om frostsprickor i stammarna. Två frågor inställer sig, och ingen av dem har något att göra med att ert grönsaksland ligger i närheten: Har ni valt tujasorter som är tillräckligt härdiga för ert klimat i Värmland? Är jorden tillräckligt dränerad där tujorna växer? Om det är så att ni har en mindre härdig sort så får ni nog leva med risken för fortsatta frostskador under vintrarna som kommer. För jag misstänker att ni knappast har lust att gräva upp några hundra plantor för att plantera en härdigare tujasort?

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.