Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag bor i Täby och har en vildvuxen baksida av min trädgård. Det är en cirka 300-400 kvadratmeter stor slänt som lutar ca 10-15 procent i skugga som vi inte använder till något. Idag växer det en del finare buskar och några träd där. För 13 år sedan lades det ut täckbark där men nu är det mer vildvuxet med högt gräs, tistlar och sly. Om jag rensar upp, ska jag då täcka med ny bark eller finns det något annat bra sätt att hålla nere ”djungel- tendenserna”? /Torbjörn

Svar:

Använd helst inte täckbark, för att inte riskera näringsbrist för de träd och buskar som växer där. Bark förmultnar mycket långsamt och förbrukar stora mängder kväve under tiden – som annars skulle komma växterna till godo. Dessutom måste du nog lägga på ett rejält lager täckbark, minst 30 cm, för att hindra ogräset från att komma upp. Alternativet är att först rensa bort allt ogräs och sedan plantera någon marktäckande växt som till exempel röd sockblomma. Det är en idealisk marktäckare för ett skuggigt läge under träd och buskar. Sockblomman breder ut sig tätt med krypande jordstammar och på så vis kan den, när den väl är etablerad, utkonkurrera nytt ogräs. Plantera med 30 cm mellan plantorna så får du en underhållsfri och stilig slänt efter några år när sockblommorna har vuxit ihop.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.