Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

En liten del, ca 50 cm i kvadrat av jorden i min perennrabatt verkar ha fått problem med svamp. Alla växter dör så sakteliga med ett vitaktigt mögel kring stammen. Rabatten är stor och ligger mot söder. Har försökt gräva bort jorden och bytt till annan men tydligen inte lyckats. Orolig att det sprider sig och tråkigt med ett ”hål” i den för övrigt blomstrande rabatten. Har nu haft problemet i några år och kämpat med det. Vad ska jag göra? /Anna Blomquist

Svar:

Du har ju redan bytt ut jorden i rabatten en gång, men jag skulle nog ändå göra ett nytt försök till våren. Gräv då bort så mycket jord som möjligt och blanda ner ny kompostjord/planteringsjord och kogödsel. Lyft också upp växterna och spola av all jord från rötterna innan du planterar ner dem igen. Vattna sedan rabatten med 2 dl Atamon (ett konserveringsmedel som du hittar i livsmedelsbutiker) utrört i en stor vattenkanna. Det brukar kunna vara effektivt mot svampar i jord och gräsmatta. Men du kommer förmodligen att vara tvungen att upprepa den behandlingen flera gånger.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.