Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en liten sjö som gränsar till vår sommarstugetomt och skulle vara tacksamma för förslag till hur vi ska få en fin växtlighet runtomkring. Idag är det mest sly och brännässlor som växer där. Hur blir vi bäst av med det och vad tycker du vi ska plantera i stället? Jorden är ganska sandig och det kan bli rätt torrt på sommaren. Bor i Blekinge. /Bisse K.

Svar:

Det faktum att det växer brännässlor där är ett tecken på att jorden är näringsrik. Men först måste ni förstås rensa bort sly och nässlor innan det är lönt att börja plantera. Är det ett stort område kan det vara värt att hyra in en grävskopa som gör jobbet. Blekinge tillhör ju en bra växtzon (zon 2) vilket tillåter odling av lite känsligare arter. Om ni använder huset för sommarboende skulle jag nog främst satsa på växter som blommar i juli. Förslagsvis: luktpioner, stjärnflocka, mjölkklocka, röllika, fingerborgsblomma, gillenia, trädgårdsnattviol, trädgårdsiris, stäppsalvia och gammaldags buskrosor. Plantera även några extremt vackra buskar och träd, som till exempel vidjehortensia, skenkamelia och varför inte ett näsduksträd med små blommor och stora vita stödblad som fladdrar i vinden likt upphängda näsdukar. Det är ett långsamväxande träd så om ni inte vill vänta i 10-20 år på blomningen bör ni köpa ett uppvuxet, större exemplar.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.