Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Min kärleksört blir inte fin längre. I stället för att blommorna blir röda ser de mest svarta ut. När jag tittar nära ser det ut som att vissa av de små blommorna har torkat, andra håller på att slå ut nu. Bladen är gröna och fina. Kan det vara en sjukdom? Samma sak förra året, men då blommade en av de tre plantorna fint. Nu är alla tre drabbade. De står i norrläge och fukt har det ju inte varit ont om i år. /Lena Å.

Svar:

Kärleksörterna trivs helt enkelt inte där de växer. I ett norrläge blir det alldeles för skuggigt och detta är en växt som kräver full sol för att må bra. Kärleksört är lika soldyrkande som torktålig så jag misstänker att rötterna närmast ruttnar i den regnmättade jorden i skuggläget. Gräv upp och flytta plantorna. Vänta med det till våren om du inte bor i de varmaste delarna av landet.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.