Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en buske röda vinbär som alltid gett bra skörd. Genomsnittet de senaste fem åren är 20 liter, i år rekord med 26 liter. Men i år började löven falla innan alla bär var plockade, och efter kort tid var busken helt ren på blad. Jag bor i en av Stockholms norra förorter där det visserligen regnat en hel del denna sommar, men det har inte påverkat andra vinbärsbuskar. Vad kan ha hänt? Är busken död? /Rune S.

Svar:

Din vinbärsbuske kan vara angripen av en svampsjukdom. Det finns flera sådana som kan orsaka bladavfall på vinbärsbuskar – bladfläcksjuka, bladfallssjuka, vinbärsrost mm. Kratta bort alla nedfallna blad nu på hösten för att minimera risken att svampsporerna övervintrar i jorden. Täck också jorden runtom busken med kompost eller planteringsjord. Skär samtidigt bort de äldsta grenarna inne i busken för att hålla den luftig och öppen. Det bör man göra varje höst med vinbärsbuskar. Särskilt regniga somrar är det viktigt att buskarna inte är så täta att de inte torkar upp mellan regnskurarna.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.