Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en altan på ungefär 20 kvadratmeter i Stockholms innerstad. Den ligger i söderläge, högst upp i huset. Nästa sommar skulle vi vilja plantera lite mer rejäla saker än bara pelargoner och andra blommor. Vad föreslår du? /CA Carlson

Svar:

Om det bara inte är för blåsigt uppe på er altan så har ni ju ett fantastiskt utgångsläge. Det viktigaste är att skaffa riktigt stora odlingskärl – krukor, lådor etc. Ni bör också se till att det är hål i botten och att avrinningen fungerar. Var också beredda på att det handlar om att antingen stanna hemma på sommaren och vattna, eller att städsla någon som gör jobbet. Heta sommardagar kanske krukorna måste vattnas två gånger om dagen.

Det är viktigt att välja härdiga växter om de ska klara övervintringen på altanen. Ett bra knep är också att svepa in hela krukan eller lådan i bubbelplast, ställa den intill den varma husväggen och gärna ovanpå något som isolerar från kylan underifrån. Drapera säckväv runtom och fäst med grovt snöre så ser de vinterbonade krukorna dessutom snygga ut.

Eftersom ni har plats skulle det vara vackert med tre uppstammade dvärgsyrener i en rad. Den sort som heter ’Palibin’ är både härdig och vacker, blommar tidigt på sommaren och är hyfsat dekorativ även som avlövad. Håll kronorna bollklippta, forma dem direkt efter blomningen så riskerar ni inte att klippa bort nästa års blomknoppar.

I en skyddad hörna kan ni ha en japansk lönn. Välj då en av de mer härdigare sorterna, förslagsvis: Acer Palmatum ’Osakakuzi’ som är grönbladig och får fina röda höstfärger eller den rödbladiga ’Bloodgood’. Undvik brokbladiga lönnar, de trivs inte i full sol. Ställ in lönnkrukan under tak vintertid så att krukjorden bara hålls lätt fuktig, inte blöt under vintern.

Ni skulle också kunna ha en liten ormhassel, men då bör den vara rotäkta. Välj en som har en stamhöjd på minst 110 cm så får ni en stam som ser ut som en korkskruv. Bergbambu, Fargesia murielae, vore också dekorativt i en stor kruka eller låda. Den rena arten är härdigare än olika namnsorter.

Mot väggen skulle jag sätta upp en spaljé av trä, bambu eller smide och låta en klematis klättra upp och breda ut sig. Vitalba-klematisen ’Paul Farges’ växer snabbt och energiskt, blommar med små söta vita blommor och doftar fint.

Och vad är det för fel på pelargoner? De måste ju trivas hur bra som helst på er soliga altan. Sätt upp balkonglådor längs hela altanräcket och plantera mängder av röda kaskadpelargoner på försommaren. I en hörna skulle jag arrangera tre-fyra krukor med kryddörter, sådana som ni gillar att använda i matlagningen. Salvia, rosmarin, timjan, mynta – alla kommer att trivas på er soliga balkong. Och varför inte förkultivera en massa dahliaknölar inomhus på våren för att bädda för häftig sensommarblomning också? Det finns oändligt många sorter, en av de vackraste är ’Bishop of Llandaff’, mörkbladig med scharlakansröda enkla blommor.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.