Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har ett antal pelargoner som blommat ut, både vanliga och mårbackapelargoner. Jag har hört att man skall klippa ner dem och ställa dem mörkt och svalt så återkommer de till våren? Är det så? På utsidan av ett plank har jag två kaprifolstånd. Jag vill gärna klippa ner dem eftersom de ser väldigt bara ut ned till. Ska jag göra det till våren. Hur mycket ska man klippa?/Ann Marie

Svar:

Du kan absolut spara dina pelargoner. De trivs bäst inomhus på ett ställe som är svalt (gärna runt 15 grader) men LJUST, helst under extrabelysning i form av någon sorts lysrörsarmatur. Jag brukar använda lågenergilampor och rigga upp dem så att de hänger ett par decimeter ovanför plantorna som står uppradade på ett stort bord vid källarfönstren. Får pelargonerna för lite ljus ränner de iväg på höjden och blir veka och gängliga. Ju varmare vinterförvaringen är, desto mer ljus kräver de. Och om de står riktigt svalt (runt 10-12 grader) behöver de bara pyttelite vatten en eller ett par gånger i månaden för att vila sig igenom vintern.

Putsa bort alla vissnade blad och blomstänglar innan du ställer in pelargonerna på vinterförvaring. Spara inte plantor som är angripna av ohyra, och förebygg gärna genom att stoppa ner pinnar med bekämpningsmedel i jorden på de pelargoner som du tar in. Ge dem bara en liten skvätt vatten varannan vecka under vintern och ingen krukväxtnäring alls förrän till våren, efter omplantering och beskärning, när de börjar växa igen.

Dina kaprifoler beskär du också på vårvintern, i mars-april. Om de är mycket risiga och glesa nertill kan du kapa dem ända nere vid markytan. Mylla samtidigt ner lite kogödsel så sätter de fart och börjar växa. De kommer nog att växa ett par meter redan första sommaren, men räkna inte med någon blomning förrän året därpå. Alla kaprifoler mår bra av att föryngringsbeskäras på det här sättet med ca tio års mellanrum.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.