Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har nyligen planterat tre mandarinrosor, de var avlövade och barrotade. Nu undrar jag om jag måste täcka dem inför vintern med något och i så fall vad och hur. De ska ju vara mycket köldtåliga. /Karolin W.

Svar:

Det beror på hur vintern blir där du bor. Om ni normalt får massor av snö klarar de sig säkert utmärkt. Men om snötäcket uteblir och marken fryser till tjäle kan även mycket härdiga rosor duka under. Förra vintern hände det med massor av nyplanterade rosor på många håll i Skåne där det var ganska sträng barfrost. Vill du vara på den säkra sidan ska du kupa upp en halv hink jord, gärna rosjord, kring varje rosplanta. Därefter kan du, om du misstänker risk för barfrost, räfsa in massor av torra löv kring rosorna och sedan täcka löven med något så att de inte flyger omkring när det blåser. Granruskor eller säckväv fungerar bra, och det finns fiffiga plastpinnar med hullingar som man sticker ner i jorden och förankrar säckväven med.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.