Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har fått ett par sticklingar av några riktigt präktiga pelargoner och undrar hur man bäst drar upp dem. Några säger att det bästa är att plantera direkt i såjord, andra att de ska stå mörkt i vatten. Vad anser Du? Gäller för övrigt detsamma för sticklingar av hawaiiblomma, dvs hibiskus? /Bror

Svar:

Både pelargoner och hibiskus kan förökas på de sätt som du nämner, det vill säga antingen genom att först låta dem få rötter i ett glas med vatten eller att sticka ner dem direkt i jord där de får utveckla sina rötter. Meningen är ju att det ska bli en planta med bra och friska rötter, och många pelargonodlare menar att det bäst uppnås genom att sätta sticklingarna direkt i jorden. De rötter som pelargonsticklingar utvecklar i vatten blir nämligen ganska sköra och klena.

Även hibiskus kan man föröka genom att sätta sticklingar direkt i en kruka med jord, allrahelst om det rör sig om halvförvedade hibiskussticklingar. Så vitt jag förstår är det dock lättare att lyckas med gröna, mjuka hibiskusskott om de först får rota sig i vatten. Och det kan ta ganska lång tid, så det är viktigt att byta vatten då och då.

Om man först doppar den lilla pelargonsticklingen i ett glas med en halv tesked askorbinsyra utrörd i ljummet vatten  rotar den sig bättre, tipsade samlarbladet Pelargonbulletinen för flera år sedan. Sedan stoppar du ner några sticklingar i en kruka till drygt hälften fylld med porös krukväxtjord – och en tredjedel såjord ovanpå. Vattna jorden och ställ sedan de små plantbarnen varmt och ljust. Viktigt när man sätter sticklingar i jord är att hålla jordtemperaturen en bra bit över 20 grader, så undervärme är att rekommendera under själva rotningstiden. Sätt gärna på en ”plastmössa” på krukan, med några lufthål i, för att skapa ett fuktigt växthusklimat för de små sticklingarna.

När de har fått några nya blad är det dags att plantera om dem i något större krukor med mer näringsrik krukväxtjord. Blanda gärna i pyttesmå lecakulor eller perlit för att göra jorden extra porös. Plastkrukor är att föredra framför lerkrukor eftersom de bättre bevarar jordens fuktighet. Men var försiktig med vattningen så att de små babyplantorna inte ruttnar. Kall och våt jord är en perfekt grogrund för svampsjukdomar som lätt kan ta kål på en liten stickling redan under de första veckorna.

Du vet att de har rotat sig när de börjar växa ordentligt. Då är det viktigt att de små plantorna står så ljust som möjligt, gärna under någon sorts växtbelysning, inställd att lysa 12-14 timmar/dygn med hjälp av en timer. Står de för mörkt blir plantorna långa, bleka och taniga.

Plantera om de nya pelargonerna ytterligare ett par gånger i något större krukor under våren så att plantorna kan utvecklas ordentligt innan det är dags att ställa ut dem i början av juni när frostrisken är över. Och längre fram på sommaren, gärna i augusti, är det läge att göra om hela proceduren. Då är pelargonerna som frodigast och det är därmed den allra bästa tidpunkten för att ta nya sticklingar och få ännu fler pelargoner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.