Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en tuja som är fyra meter hög. Vi har också vildvin som växer alldeles våldsamt fast jag inte uppmuntrar den med gödning eller ny jord. Nu har den tagit sig för att växa upp i tujan. Ska vi ta det för ett pikant inslag bland barren eller bör jag riva ner den? /Bengt

Svar:

Det må vara hur pikant som helst, men faktum är att vildvinets härjningar uppe i tujan är direkt skadliga. Få barrväxter klarar av att täckas av klätterväxter, framför allt för att det skuggar för mycket. Även mindre klättrare som eldkrasse och klematis kan vara olämpliga i en tuja av den anledningen. (Fast det ser ju mycket vackert ut, med de orangeröda blommorna mot tujans gröna barr.) Så riv ner vildvinet från tujan och uppmuntra det att klättra upp någon annanstans nästa år. Annars är risken stor att de ljusberoende barren dör och kvar blir då bara kala grenar.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.