Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag och min sambo har nyligen flyttat till ett radhus som omgärdas av en ligusterhäck. Vi bor i zon 1. Vi är nybörjare vad gäller trädgårdsarbete och undrar hur vi ska sköta vår häck. Jag har gjort en del efterforskningar på nätet, men det känns som att alla ger olika skötseltips… Häcken är hyfsat nyplanterad (skulle gissa på 1,5 år gammal) och ca 40 cm hög samt gles. När ska vi klippa häcken? Hur mycket? Fylla på med ny jord? Vattna utöver regnet som kommer? Gödsla när och med vad? /Malin L.

Svar:

En nyplanterad ligusterhäck bör alltid beskäras första våren efter planteringen just för att den inte ska bli gles nertill. Klipp därför er häck nästa vår, i mars-april, ner till cirka 20 cm om den är väldigt gles. Liguster tål rätt hård beskärning så plantorna kommer att skjuta många nya skott. Klipp sedan häcken nästa gång i början av augusti. I fortsättningen beskär ni också ligusterhäcken på liknande sätt två gånger per år, men ta inte lika mycket utan låt den hela tiden bli lite högre. Försök också att hålla häcken lite konformad så att den blir smalare upptill och bredast längst ner. Då får den rikligt med sol hela vägen ner, vilket också gör den tätare och snyggare.

Blir det torka till våren och sommaren bör ni vattna häcken. Smartast är att lägga ut en droppslang så slipper ni själva stå och vattna. Gödsla också häcken tidigt nästa vår med kogödsel och komplettera med gödselvattning längre fram när den växer som bäst. Enklast är att lösa upp ett par nävar hönsgödsel i en hink vatten och låta den stå några dagar. Blanda sedan i en deciliter koncentrerat gödselvatten i en stor vattenkanna (10-liters) så blir det lagom koncentration. Hönsgödsel innehåller mycket kväve vilket gör susen för gröna växter.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.