Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har nyss klippt ner hela vår häck, vet inte vad sorten heter men den hade ca 5 cm långa hemska taggar… Vi har tagit ner den så det bara är 20 cm stubbar kvar. Nu tänker vi försöka låta den växa upp igen och förhoppningsvis kan vi klippa och hålla efter den så den blir tät och finare från början. Vi har stora problem med brännässlor under/efter hela häcken, och jag fick som tips att lägga på täckbark. Nu läste jag ett annat inlägg där det stod att man absolut inte skulle ha täckbark vid en nyplanterad häck… då tänkte jag om detsamma gäller en nedklippt häck? Dessa brännässlor driver oss till vansinne och gör häcken väldigt svårtskött. /Åsa

Svar:

Visst kan ni lägga på täckbark för att kväva brännässlor och annat ogräs. Men lägg den i så fall ovanpå en kraftig markduk, en presenning eller tjock byggplast. För täckbark som läggs direkt på jorden är rena näringstjuven för allt som växer i närheten. Däremot ser det ju mer prydligt ut att ha ett lager täckbark som döljer en ful ogräsduk.

Nu har ni ju redan kapat häcken radikalt, men annars är det ett ingrepp som man brukar göra tidigt på våren, vårvintern. Då har häckplantorna bättre förutsättningar att överleva en beskärning av det här slaget.

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.