Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har övertagit en yuccapalm som står ute i kruka. Tänkte ta in den men den visade sig för hög, bladen når taket och stammarna är fula och rangliga. Kan jag beskära den eller är det bara att kasta bort den? Om den går att snygga till – hur ska den skötas? /Kristina

Svar:

Visst kan du beskära din yuccapalm, eller palmlilja som den också kan kallas. Skär bara av stammen på önskad höjd och den kommer sannolikt att återhämta sig och producera nya bladrosetter på den kvarvarande stammen. Om jag vore du skulle jag plantera om den samtidigt, i ny fräsch krukväxtjord som du blandar upp med mini-lecakulor så den blir luftigare.

Du kan också passa på att ta sticklingar av den avkapade stammen. Enklast genom att bryta av de gamla bladrosetterna och låta dem ligga och torka några dagar innan du planterar dem i jord. Men du kan också skära av stammen i decimeterlånga bitar och sticka ner dem i krukor med fuktig jord. Skär bottensnittet till en spets så vet du vilken ände som ska ner i jorden. Sådana här stambitar brukar man också kunna köpa, och då är den övre snittytan vaxad för att inte riskera att den hamnar upp och ner.

Placera en avklippt PET-flaska över sticklingkrukan eller gör ett miniväxthus med hjälp av en plastpåse som du klipper lufthål i och fäster runt krukkanten med en gummisnodd. Ställ krukorna ovanpå ett element eller liknande så att de får fin undervärme. Vattna sedan mycket sparsamt och se till att jorden inte blir plaskvåt och möglig. När de har rotat sig och börjat få nya bladruskor är det bra att plantera om dem i större krukor. Det blir en snygg krukväxt om du planterar tre stambitar i olika höjd i samma kruka.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.