Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Eftersom jag heter Leander i efternamn tycker jag det är lite extra roligt att odla leanderklocka/ballongblomma. På min balkong har jag fyra plantor på mellan 130 och 160 cm. Vad gör jag med dem under vintern? /Ruben

Svar:

Ballongblomma, eller Leanderklocka (Nicandra physalodes) är en ettårig växt, så din vackra blåblommande namne kommer att tyna bort och dö nu på hösten. Men du kan förstås ta frö och odla egna plantor framåt vårkanten. Alternativt spara de torkade fröställningarna och sätta dem i vaser inomhus som eterneller.

Om man odlar ballongblomma i en trädgård kan man räkna med att få en massa småplantor på köpet, eftersom de självsår sig mycket lätt. Spara fröerna torrt över vintern och så i krukor i mars. De gror lättare om du gör ett miniväxthus över krukan med hjälp av en plastpåse som du klipper små lufthål i.

PS Du vet säkert att hela växten är giftig.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.