Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har köpt barrotade pioner, hybrider och nu i oktober, i växtzon 5-6 med för närvarande vattensjuk mark, känner jag mig tveksam till utplantering. Kan pionerna vänta med att bli planterade tills våren? Eller ska jag plantera dem i krukor och förvara dem frostfritt under vintern? /Lotta

Svar:

Det bästa i din situation är att plantera pionerna i krukor och gräva ner dem någonstans, i en köksträdgård eller i en rabatt, och sedan täcka dem med löv så att blir någorlunda skyddade. De behöver kylan på vintern för att utvecklas till bra plantor. Till våren kan du plantera pionerna – men det där med vattensjuk mark låter definitivt inte bra. Om du har tänkt att plantera pionerna i en sådan jord är risken stor att knölarna ruttnar bort med tiden. Du får fundera under vintern på en annan, lämpligare plats för dina pioner. Läs gärna mer om pioner i böckerna med just namnet Pioner, det finns två relativt nuytgivna – en av Susanna Widlundh och en av Eva Robild.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.